Get Involved What you can do to help?

PROJECTS

Syakuntala

Date : April 30, 2010. 8.30pm
Date : May 01, 2010. 8.30pm
Date : May 02, 2010. 3pm & 8.30pm
Venue : Panggung Eksperimen Aswara
Consultor : Seniman Negara Rahman B
Director : Mohd Shahrul Mizad Ashari

Kisah Raja Dusyanta yang jatuh cinta kepada seorang pertapa, bernama Syakuntala. Baginda mengambil keputusan untuk mengahwininya walaupun sedar perkahwinan berlainan kasta itu adalah satu kesalahan yang disebut sebagai ‘perkahwinan gandrawa’. Mereka akhirnya berkahwin ditempat pertapaan. Raja Dusyanta kemudiannya memberikan cincinnya kepada Syakuntala dan malangnya baginda menjadi hilang ingatan sejurus selepas itu. Apabila Syakuntala hamil dan dihantar ke Istana, Raja Dusyanta tidak mengenali isterinya. Syakuntala lalu dihalau daripada istana dan dibawa ke kayangan oleh pari-pari.

Raja kemudian menemui kembali cincinnya daripada seorang nelayan (cincin itu telah terjatuh ke dalam sungai dan dimakan oleh ikan yang kemudiannya ditangkap oleh nelayan tersebut) dan ingatannya pulih. Akhirnya Raja bertemu dengan Syakuntala dan setelah direstui oleh segala pari-pari. Raja Dusyanta akhirnya kembali bahagia bersama Syakuntala dan anak mereka.

FOUNDATION’S OBJECTIVES

The Foundation believes that every child is entitled to a quality education and is determined to play a leading role in providing equitable access to lifelong quality education for all children.

OUR MISSION

To make a difference in every life we touch.